Zavodnění organismu: Co ho způsobuje a jak se mu dá zabránit?
Zavodnění je stav, kdy se v tkáních, dutinách nebo v oběhovém systému nahromadí voda. Je to poměrně běžný stav například během těhotenství, kdy docházík otokům dolních končetin, kotníků a také rukou. Zadržování vody ale zažívají častěji i málo aktivní lidé, lidé se sedavým způsobem života nebo lidé, kteří se dlouhodobě nestravují zdravě a vyváženě.
Retence vody obvykle není nebezpečný stav, ale z dlouhodobého hlediska se může podílet na selhání srdce nebo onemocnění ledvin. Ve většině případů se ale zavodnění dá pohodlně omezit, čímž se otok stáhne.
Co způsobuje zadržování vody?
Nadměrná konzumace soli
Tento důvod zavodnění je nejvíce známý a také nejvíce rozšířený. V současnosti ale nestačí, pokud se budete vyhýbat solničce. Sůl se totiž ukrývá i ve zdánlivě zdravých a neškodných potravinách.
Nadměrná konzumace soli není jen o solničce, ale sůl se ukrývá i v jídlech, do kterých byste to neřekli.
Nedostatek draslíku a vitamínu B6
Patří mezi důležité elektrolyty, které udržují rovnováhu tekutin v těle. Jeho množství si sami snižujeme nadměrným pocením, konzumováním soli a zanedbáváním příjmu draslíku. Přitom jeho nedostatek se spojuje také s jinými zdravotními problémy, například se svalovými křečemi nebo přibíráním. Stejně se na rovnováze tekutin v těle podílí i vitamin B6.
Dehydratace
Pokud si myslíte, že zavodnění zabráníte tak, že tělu upřete tekutiny, jste na omylu. Tělo se v případě dehydratace přepne do režimu přežití a začne vodu ukládat. Pozor na pití kávy a bublinkových nápojů. Ty vám se zavodnění nepomohou.
Nedostatek hořčíku
Magnézium se podílí na stovkách procesech v našem těle a je velmi potřebné i při odvodňování. Právě jeho nedostatek tedy může stáž za tím, že váš organismus zadržuje tekutiny. Vyzkoušejte denně přijmout alespoň 200 mg hořčíku, buď z doplňků stravy nebo z přirozených zdrojů, mezi které patří špenát, avokádo, tmavá listová zelenina, ořechy a jiné suroviny.
Jak poznáme nedostatek hořčíku v těle?
Nadměrná konzumace zpracovaných potravin
Obsahují vysoké podíly soli a cukru. Cukr zvyšuje hladiny cukru v krvi a uvolňuje inzulin. A velká produkce inzulínu zase způsobuje zadržování vody v těle.
Hormonální výkyvy
Zažívají jejich zejména ženy v období menstruace a menopauzy. Tehdy se voda v těle zadržuje mnohem více a vede ke zvýšení váhy o jeden až dva kilogramy.
Pro správné odvodnění organismu využijte přírodní prostředky pro odvodnění organismu H2Out.